Як змінюється система охорони психічного здоров’я ветеранів

МОЗ створює умови, щоби ветерани незалежно від місця проживання могли отримати якісну психологічну, психотерапевтичну, психосоціальну та психіатричну допомогу, що базується на засадах доказової медицини.

Бойові дії на Сході України виявили гостру потребу у психосоціальній підтримці та реінтеграції ветеранів у суспільство. Світова статистика свідчить, що від 8% до 30% ветеранів з різних країн світу стикаються з посттравматичним стресовим розладом (ПТСР). Водночас, якщо у ветеранів немає цього розладу, їм часто необхідне лікування, реабілітація та підтримка для повернення у громаду.

Саме тому Міністерство цілеспрямовано працює над забезпеченням психічного здоров’я ветеранів. Першим кроком МОЗ розробив, а Уряд затвердив «Концепцію розвитку охорони психічного здоров’я в Україні на період до 2030 року» (розпорядження КМУ від 27 грудня 2017 р. № 1018-р).

Наразі фахівці МОЗ разом разом з українськими та міжнародними експертами, ветеранськими та громадськими організаціями розробляють план заходів для реалізації цієї концепції. Так, буде створено єдиний медичний простір та посилено координацію усіх відомств. Тобто ветеран матиме чітку карту послуг, сервісів, служб і головне – він не залишатиметься сам-на-сам із своїми проблемами, а знатиме, куди звертатись по допомогу.

В Україні працює централізована система охорони психічного здоров’я, послуги надаються переважно в психіатричних клініках, і 90% фінансування направляється до психіатричних лікарень. Необхідно змістити акцент з послуг, що надаються на основі лікарень, до амбулаторного лікування та послуг, що надаються в громаді, максимально наближено до місця проживання та роботи, в тому числі інтегрувати їх в систему первинної допомоги.

Лікування та реабілітація повинні стати неперервним процесом. Доступ до підтримки психічного здоров’я ветерани зможуть отримати вже на первинному рівні медичної допомоги – у терапевта чи сімейного лікаря. Також діятимуть окремі центри, спеціалізовані відділення у поліклініках, соматичних лікарнях.

Велика увага приділятиметься профілактиці розладів, руйнуванню табуйованого ставлення до проблем із психічним здоров’ям серед суспільства. Буде створено програми розвитку стресостійкості та профілактики розладів, пов’язаних із вживанням психоактивних речовин. Вже скоро розпочнемо роботу над створенням Національної стратегії запобігання самгубствам. Зокрема, в Україні працюватиме Національна лінія життя – єдиний телефонний номер, на який може телефонувати кожен у моменти відчаю чи тривоги.

На жаль, поки що у нас немає всеохопних та надійних даних про психічне здоров’я українців. Цю ситуацію будемо виправляти, адже розуміння реального стану справ в країні дозволить розвивати галузь у правильному напрямку, а управлінцям – приймати зважені рішення на основі наукових даних.

Найближчим часом своримо Національний ПТСР Центр, в якому надаватиметься високоспеціалізована допомога ветеранам із важкими розладами психічного здоров’я і супутніми фізичними захворюваннями. Тут ветерани зможуть отримати якісну допомогу, а лікарі з регіонів – підвищити свою кваліфікацію.

Щоби забезпечити якісну допомогу ветеранам, фахівці усіх ланок повинні вміти працювати із наслідками травм та іншими поширеними розладами (тривожними, депресивними розладами тощо). Мова йде не лише про медикаментозне лікування, а й про освоєння психологічних методів. Навчання проходитимуть і соціальні працівники, поліцейські, волонтери, вчителі, працівники служби зайнятості тощо – люди, які перебувають у тісному контакті із ветеранами і можуть сприяти покращенню психічного здоров’я учасників бойових дій.

Ми надзвичайно вдячні громадським організаціям, волонтерам, діючим фахівцям у державних і приватних закладах, які допомагають ветеранам повертатися в цивільне життя та долати наслідки психологічних травм. Водночас, настав час стабілізувати ситуацію, збільшити доступ до послуг, наростити кадровий потенціал державних закладів для лікування ПТСР та інших поширених розладів.

ДЖЕРЕЛО: МОЗ України